На днешното заседание на комисията по култура към Общински съвет – Варна, местните

...
На днешното заседание на комисията по култура към Общински съвет – Варна, местните
Коментари Харесай

Варненските съветници одобриха Годишната програма за развитие на читалищната дейност

На днешното съвещание на комисията по култура към Общински съвет – Варна, локалните депутати разгледаха и с единодишие одобриха отчетите за осъществените читалищни действия и разходваните средства за 2018 година. Те похвалиха варненските читалища за тяхната интензивност и активност през миналата година.
На съвещанието стана ясно, че в община Варна развиват активност 24 читалища, от които 20 са в града и 4 – в селата.
Антония Йовчева, която е шеф на дирекция “Култура и духовно развиване ” съобщи, че част от тях работят по разнообразни европейски стратегии. Имало и такива, които са основатели и организатори на фестивали, финансово подкрепени от общинския фонд „ Култура ".
" Субсидираната бройка за 2019 година е 118 бройки. Стандартът за 1 численост е в размер на 9 490 лева, като завишението по отношение на миналата година е с 1 115 лева Общо държавната дотация дружно с преходния излишък от предходната 2018 година възлиза на 1 129 397 лева ", добави Антония Йовчева.
На съвещанието общинските съветници единомислещо приеха Годишната стратегия за развиване на читалищната активност на територията на община Варна. Стана ясно, че една от дилемите, които варненските читалища са си сложили за идващите месеци, е да разширят и разнообразят активността си. Главната им цел е да се утвърдят като културни, просветителни и публични центрове, които, от една страна, да отговорят на търсенията на новото време, и от друга – да останат място за предпазване на традициите, обичаите, културното завещание.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР